EXODUS

Lokal galainvigning av Göteborg Film Festival på Kiruna Folkets hus!

Den 27 januari hälsar vi Göteborg Film Festival välkomna till Kiruna Folkets Hus för en lokal premiär av årets största filmevenemang och världspremiären av Abbe Hassans drama Exodus.

Den 27 januari invigs Göteborg Film Festival med världspremiären av Abbe Hassans drama Exodus. Filmen är uttagen till Nordic Competition vid Göteborg Film Festival och invigningen äger inte bara rum i Göteborg utan på biografer över hela landet – från Kiruna i norr till Malmö i söder.
 
Amal är 12 år och på flykt från Syrien. I en hamn i Turkiet stöter hon ihop med flyktingsmugglaren Sam. Amal vill resa till Grekland där hennes systrar befinner sig i ett flyktingläger, för att tillsammans med dem möta upp sina föräldrar, i Sverige. Amal, en fantasifylld, humoristisk men traumatiserad ung tjej och den äldre och luttrade Sam, reser tillsammans genom Europa för att försöka hitta friheten. De utvecklar en pappa-dotter-relation, som både blir deras överlevnad och uppvaknande.

– Det känns fantastiskt att kunna inviga årets festival med en så aktuell, drabbande och vacker film som Exodus. Det är en film som med visuell kraft och hög intensitet berättar en historia om flykt som kommer engagera många och ger festivalens fokus Homecoming en djupare resonansbotten, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

– Jag är otroligt glad över att få äran att inviga festivalen 2023. Det är en festival som betytt mycket för mig genom åren, så det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag ser fram emot att se den med publik och tillsammans med alla fantastiska människor som varit med och skapat filmen, säger Abbe Hassan.

– Äntligen ska Exodus få möta en publik, och att då första visningen blir som öppningsfilm på Göteborg Filmfestival känns himla kul, och stort… Att färdigställa filmen har varit en lång process, men Exodus med sin brännheta och angelägna tematik, betyder mycket för mig och mina kolleger.  Och med filmfestivalen i Göteborg har jag haft en nära relation, i över 40 år, vilket gör det extra roligt att få inviga den med en film jag varit så involverad i, säger Mattias Nohrborg, en av filmens producenter. 

Abbe Hassan är regissör, producent och manusförfattare och 2017 producerade han den kritikerhyllade Måste gitt som också blev en av det årets mest framgångsrika svenska filmer. Hassan har regisserat ett flertal kortfilmer och hans senaste Gold belönades för bästa kortfilm vid Toronto International Film Festival Kids. Utöver det har Hassan en lång karriär som reklamfilmsregissör med över 60 reklamfilmer de senaste tio åren. 
 
Exodus är Abbe Hassans långfilmsdebut, och är producerad av Mattias Nohrborg och Anna-Klara Carlsten för B-Reel Films. I huvudrollerna ser vi Ashraf Barhoum och Jwan Alqatami. Filmen distribueras av TriArt Film.

I samarbete med Kiruna Filmstudio, Kiruna Folkets hus och Kiruna Snöfestival.
Biljetter kan köpas via denna länk eller innan visning på Folket hus.