Film
Visad

Kiruna – A Brand New World

Lördag 11/02 kl 14:00, salong Aurora kultur & kongress

Drama

87 minuter

Åldersgräns 15 år

Kiruna ligger 20 mil norr om polcirkeln, vilande på världens största järnmalmsgruva. Gruvan har expanderat under mer än hundra år i takt med att gruvbolaget LKAB hittat nya fyndigheter. När staden nu riskerar att kollapsa har kommunen och gruvbolaget beslutat att staden ska flyttas. Stadsplanerare och kommunstrateger kallar det en “historisk möjlighet”. Nu har man chansen att börja om från början och planera en perfekt stad. Men är det verkligen möjligt?
Mot en fond av tjernobyltomma stadsdelar, nattliga sprängningar och hela hus som rullar fram på vägarna fortsätter kirunaborna hantera sina liv. Vi följer läraren Timo som tar strid mot flytten, tonåringen Maja som upptäcker sina samiska rötter och flyktingpojken Abdalrahman från Jemen som sakta inser att det krävs mer än uppehållstillstånd för att bli svensk.
Kiruna – A Brand New World är en utopi-dystopi om att bygga ett nytt samhälle mitt i de utmaningar som vi känner igen från Sverige idag. Regissören Greta Stocklassa kommer både från Tjeckien och Sverige och lyckas med ett utifrånperspektiv ta sig in under huden på det svenska samhället.
Regi: Greta Stocklassa
Land: Tjeckien
År: 2019
Tal: Svenska, arabiska
Text: Engelsk
Till programmet